flow-kokemus

Kennelin nimeä pohdittaessa oli tavoitteena löytää sellainen nimi, joka kuvaa sitä ajatusmaailmaa, jota kennel kasvatustyöllään tulee jatkossa vaalimaan.

Keskeiseksi ajatukseksi muodostui osittain englanninkielinen termi flow-kokemus. Tästä suomalaiseksi nimiversioksi valittiin Haepakka, joka samalla kuvaa myös pointterin tulista menoa!

Kennelin kasvatustyön ideologiaa kuvaa kuitenkin hyvin tuo flow-kokemus. Toivottavasti tätä ajatusmaailmaa jatkossa myös kennelin kasvattien omistajat ja ohjaajat edustavat ja kunnioittavat.


FLOW-KOKEMUKSIA

Tekemistä rakastavalla koiralla on säännöllisesti Flow-kokemuksia, jotka ovat huippusuoritusten ja tyytyväisyyden tae. Flow tarkoittaa virtaamista. Flow-kokemus voidaan määritellä myös huippukokemukseksi tai -elämykseksi. Sen vastakohta on tylsä, pakonomainen suorittaminen.

Flow-tilassa koira kokee virtaavansa paineista vapaana. Se unohtaa itsensä ja kokee suurta tekemisen riemua. Tekijä ja tekeminen sulautuvat yhteen. Flow-kokemus edellyttää rentoa hallinnan tunnetta. Kun toiminnallisuuden vaatimukset ja haasteet vastaavat koiran taitoja ja tietoja selviytyä niistä, syntyy Flow-kokemus. Flow-kokemuksista muodostuu toistuessaan itseään ruokkiva yläkierre.

Flow-tilaan liittyy olennaisesti kasvu. Koska koettu suoritus on vaativa, se johtaa uusiin haasteisiin ja täydellisiin suorituksiin. Kun kohdalle osuu koiran ohjaaja, jolla on myös Flow-kokemusta kehittävä tekemisen riemu, niin ei tarvitse muuta kuin nauttia ohikiitävistä tulisista kanakoirista, aistia todellista tekemisen riemua.

Flow-kokemuksia